Sovitusopas

Tiedämme kokemuksesta, että aina ei ole ihan helppoa arvioida liivien sopivuutta tai sitä, mistä liivien epämukavuus johtuu. Joskus kyse voi olla pienistä, helposti korjattavista asioista, kuten olkainten säätämisestä. Joskus liivi on vain yksikertaisesti väärän kokoinen tai mallinen. Jotta sinä osaisit kiinnittää sovitusvaiheessa huomiota oikeisiin asioihin ja tarvittaessa vaihtaa kokoa, kokosimme yhteen tärkeimmät vinkkimme.

Sovitathan liivit aina peilin edessä, jotta voit tarkastella niiden istuvuutta eri suunnista.

LIIVIN YMPÄRYSMITTA

Rintaliivin ympärys on yksi liivin tärkeimmistä osista, sillä se antaa 80% liivin tuesta. Liiviä pukiessasi kiinnitä hakaset uloimpaan tai keskimmäiseen hakasriviin. Liivit löystyvät käytössä jonkin verran ja siksi niihin tulisi aina jäädä kiristämisen varaa. Liivin ympäryksen tulisi tuntua napakalta, mutta ei puristavalta. Liivin ympäryksen ja vartalon välissä pitäisi pystyä kuljettamaan helposti kahta sormea. 


Kokemuksesta tiedämme, että ympärysmitta ja se, kuinka napakasta ympäryksestä kukin pitää, on hyvin yksilöllistä ja siksi kannustamme sinua luottamaan tässä asiassa omaan tuntemukseesi. Ja muistathan, että uusi, napakka liivi tekee meille kaikille pieniä muhkuroita selän puolelle ja kainalon alle. Älä siis tuijota niitä, vaan sulje silmäsi ja tunnustele, miltä ympärysmitta tuntuu. 


Jos epäilet, että ympärysmitta on liian väljä, kokeile kiinnittää se tiukimmilleen. Jos tämä tuntuu paremmalta, suosittelemme sinua kokeilemaan pienempää ympärysmittaa. Jos kuppikoko sen sijaan on sopiva, valitse pienemmästä ympärysmitasta yhtä kirjainta isompi kuppi, jotta kuppi ei pienene ympäryksen mukana. Esimerkiksi, jos koko C 80 on kupista sopiva, mutta ympärysmitaltaan iso, kokeile kokoa D 75. Voit lukea lisää rinnakkaiskoosta koko-oppaastamme.

LIIAN SUURI YMPÄRYS:

- liivi ei pysy takaa suorassa, vaan nousee rintojen painosta ylös
- kaarituet eivät pysy tukevasti rintojen alla
- rintojen paino jää olkainten varaan, mikä voi aiheuttaa niska- ja hartiakipua

LIIAN PIENI YMPÄRYS:

- liiviä pukiessa hakasia on vaikea saada yltämään kiinni 
- ympärys tuntuu pahalta ja puristaa uloimmissa hakasissa ikävästi 
- liian tiukat liivit löystyvät käytössä nopeammin kuin oikeankokoiset liivit

OLKAIMET

Olkainten tehtävänä ei ole nostaa rintoja, vaan yksinkertaisesti yhdistää kupit liivin takaosaan. Olkainten antaman tuen osuus on noin 10%. Koska vartalon mittasuhteet ovat yksilölliset, on tärkeää säätää olkaimet itselleen sopiviksi heti sovituksen alkuvaiheessa. Liian löysällä tai tiukalla olevat olkaimet vaikuttavat paitsi siihen, miltä liivit tuntuvat päällä, myös esimerkiksi kupin istuvuuteen.

Sopiva olkaimen mitta löytyy ainoastaan kokeilemalla. Saatat joutua säätämään olkaimia useampaan kertaan. Jos mahdollista, pyydä ystävää avuksi. Yleisenä ohjeena suosittelemme, että olkaimen ja olkapään välissä tulisi pystyä kuljettamaan kahta sormea.

OLKAIMET LIIAN LÖYSÄLLÄ:

- putoavat helposti olkapäiltä ja saavat liivin tuntumaan liian isolta

- antaa usein virheellisen vaikutelman siitä, että kuppikoko olisi liian iso, sillä etenkin topatussa liivissä kupin yläreuna jää tällöin irti ihosta, kun taas toppaamattomassa liivissä liian löysä olkain jättää kuppiin ryppyjä

OLKAIMET LIIAN TIUKALLA:

- saavat liivin tuntumaan kaikin puolin liian pieneltä ja ahtaalta

- nostavat liiviä ylös sekä takaa että edestä

KUPPIKOKO: KUPPI JA KAARITUKI

Tiesithän, että suurimmalla osalla meistä rinnat ovat keskenään erikokoiset ja kuppikoko valitaan aina isomman rinnan mukaan? Kupin ja kaarituen sopivuutta on erityisen tärkeä arvioida peilin edessä. Tarkista ihan aluksi, että rinnat on aseteltuna kunnolla kuppeihin. Asetu etukumaraan asentoon ja laita vastakkaisen puolen käsi kuppiin yläkautta. Nosta rinta kokonaan kupin sisälle, myös kainalon puolelta. Suorista lopuksi kupin yläreuna ja tarkista peilistä, että kaarituki ja kupin alareuna on kiinni rinnassa, eikä rinnan ja kaarituen väliin jää tyhjää tilaa. Tarkastele kupin istuvuutta peilistä paitsi suoraan edestäpäin, myös sivusta. Seisothan ryhdikkäästi, kädet vartalon sivuilla. 

Rintaliivin kuppikoko on sopiva silloin, kun molemmat rinnat mahtuvat helposti kuppeihin, eivätkä rinnat tule yli kupin yläreunasta tai sivuilta. Riippumatta siitä, onko kupin malli avarampi vai koko rinnan peittävä, kupin yläreuna ei saa koskaan painaa rintaan rajaa. 


Kaarituellisessa liivissä on myös tärkeää, että kaaren leveys ja korkeus ovat oikeankokoiset rinnan kokoon nähden. Tarkista lisäksi, että kaarituet istuvat tiiviisti kylkiluita vasten, eivätkä jää ilmaan rintojen alta tai niiden välistä. Yksi tapa testata kuppikoon sopivuutta on nostaa kädet ylös: oikeankokoisten liivien kuuluisi pysyä tällöin paikoillaan. Jos kaarituet sen sijaan nousevat irti kylkiluista paljastaen rinnan alaosan, kuppikoko on hyvin todennäköisesti liian pieni. Suosittelemme sinua myös tarkistamaan, ettei ympärysmitta ole liian väljä. 


LIIAN PIENI KUPPIKOKO: 

- kupin yläreuna painaa rintaan rajan, ns. tuplarinnan, joka näkyy hyvin sivuprofiilista

- usein rinta tulee yli myös kainalon puolelta. Tämä ei aina näy edestäpäin, joten tarkastele asiaa peilin kautta sivuprofiilista. Kun pidät kädet alhaalla, vartalon vierellä, huomaat, jos rinta jatkuu korkeammalle kuin kuppi 

- kaarituki jää kainalosta liian kapeaksi ja matalaksi, mikä näkyy kaarituen pään painaumana sekä edestä että sivusta katsottaessa

- kaarituet jäävät rinnan alta irti kylkiluista, koska rinta ei mahdu kuppiin


LIIAN ISO KUPPIKOKO: 

- toppaamattomassa kupissa rypyt ovat useimmiten merkki joko liian isosta kuppikoosta tai väärän mallisesta kupista. Tarkista vielä, että olkaimet on säädetty riittävän kireälle ja rinta on nostettu kunnolla kuppiin.

- topatun kupin sisälle jää tyhjää tilaa ja/tai kupin yläreuna jää selvästi irti ihosta. Tarkista, ettei olkain ole liian löysällä. Tiesithän, että topatun kupin yläreuna irtoaa meillä kaikilla ihosta silloin, kun emme seiso ryhdikkäästi, eikä se siis tarkoita, että kuppikoko olisi liian suuri.

- kaarituet nousevat liian korkealle sekä kainalon puolelta että rintojen välistä ja saattavat painaa ikävästi

TUNNE

Hyvin istuvia ja sopivan kokoisia liivejä kuvaillaan usein niin, että niiden tietää olevan päällä, muttei niitä tunne. Kun olet todennut liivin ympärysmitan itsellesi sopivaksi ja kuppikoon oikeaksi, suosittelemmekin sinua tunnustelemaan, miltä liivit tuntuvat päällä. Voit kumartua, kurkotella ja istahtaa hetkeksi liivit päällä, jotta voit varmistua niiden mukavuudesta. Alusvaatteet ovat lähimpänä ihoa ja päälläsi usein kellon ympäri ja sen vuoksi on tärkeää, että ne tuntuvat niin hyviltä, että sinua hymyilyttää. Voit kokeilla liivejä myös lempipuserosi kanssa, jotta näet, miltä liivit näyttävät vaatteiden alla. 

Jos sinulla heräsi kysymyksiä sovitukseen liittyen tai olet epävarma sovittamiesi liivien sopivuudesta, ota meihin yhteyttä, autamme sinua mielellämme. Samoin, jos tulit siihen lopputulokseen, että tilaamasi koko tai malli on epäsopiva ja haluaisit vaihtaa liivit, autamme halutessasi sinua oikean tuotteen valinnassa. Näin sinä vältyt ylimääräisiltä postireissuilta ja ympäristö kiittää, kun tuotteet eivät tee turhia matkoja!